CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, June 25, 2009

Need to slow down...the Battle is drawing near!

I'm not suppose to do this, my final exam is in 6 days! But still, i want to write, the irony is, my brain is clogged up with all this medical facts for the final exam, so i don't have much idea what to write! Hurm, lets see...

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi atas keputusan midterm-I yang baek, moga2 leh cover midterm-II yg agak sengal.

I need to do reflections on myself, wasted too many times even in this study leave, semoga Allah membantu diri ini dan rakan2 seperjuangan dalam memanfaatkan 6 hari yang tinggal dgn sebaiknya and the days between all the papers.

Diri ini perlu muhasabah, terlalu banyak dosa dlm jiwa ini, mana mungkin aku berharap pada bantuanNya dalam exam yg mendatang sedangkan jiwa ini penuh dgn titik2 hitam, teringat pada status YM muaz dulu, "o Allah, please forgive me when i whine." Teringat juga pada hadith Nabi s.a.w. yg diulang-ulang setiap Jumaat di Gami' Ibrahim, "Setiap anak adam itu bersalah, dan sebaik-baik pesalah adalah yang bertaubat." Moga2 aku dan kamu yg membaca tergolong dlm golongan sebaik-baik pesalah ini dan semoga taubat kita diterimaNya.

Sebelum lupa, ucapan tahniah buat sahabat, akhi Zaizul atas akad nikahnya hari ini, semoga bahagia hingga ke akhir hayat, maaf x dapat hadir ke majlis akad nikahmu, iAllah di walimah nnt jika tiada balak melintang.

I need to slow down on everything for this one crucial month except study i guess, which need to be sped up to the limit, may even need to break the limit.
Need to slow down on blogging.
Need to slow down on facebook.
Need to slow down on flickr.
Need to slow down on animes, movies, series.
Simply put, need to slow down on laptop and anything else that is unnecessary, haha!

I think i better end it here, need to get some breakfast and drown myself with all the medical textbooks. Buat yang tidak mengetahui, insyaAllah exam final sem aku 1-20/7/09. Jadi mohon jasa baik anda mendokan kejayaan aku dan sahabat2 seperjuangan dan semoga dipermudahkan semua urusan serta diperkuatkan ingatan. Especially for 3rd year students which wouldn't be allowed to carry any subject into the clinical years.

To all my fellow colleagues in Alexandria, semoga Allah mengurniakan kecemerlangan kepada kita semua serta memudahkan setiap urusan exam kali ini, mintak maaf kalau ada salah-silap. Lets strive for infinite excellence, do our best and never give up!
"Allahummaj'alna minan-najihiin, wal-faiziin, wal-mutafawwiqiin, was-solihiin, wal-muttaqiin, wal-muhsiniin, wal-mujahidiina fii sabiilik, Allahumma najjihna fi kulli imtihaaninaa fid-dunya wal-akhirah, Rabbanaa, yassir wala tu'assir." ameen ya Rabb!

Aku akhiri entry ni dgn nasyid Air Mata Keinsafan by The Zikr, spend some times listening to it sambil hayati liriknya yg amat menyentuh. Lebih baik insaf skrg daripada insaf bila nyawa dah nk kna tarik, pintu taubat dan hidayah Allah S.W.T. sentiasa terbuka luas. Paling penting, jangan sama sekali menangguhkan taubatmu dan jgn sama sekali berputus asa dgn keampunanNya.

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA


Air mata keinsafan
Yang mengalir di malam sepi
Inilah dia pelembut jiwa
Bagi mendapat kasih Ilahi

Rintihan di pertiga malam
Dari seorang hamba yang dhoif
Kerna mengenang segala dosa
Moga mendapat keampunan dari Ilahi

Setiap kekasih Allah
Menempuhi jalan ini
Untuk mereka memiliki kejayaan
Ayuh bersama kita susuli
Perjalanan kekasih Allah
Agar kita tiada rugi
Dalam meniti hidup ini

Deraian air mata ini
Titisan yang paling berharga
Buat menyimbah api neraka
Moga selamat di titian Sirat
Bahagia menuju syurga abadi

p/s: Aku tak sure sama ada blog ni akan di-update atau tidak sepanjang final exam ini, just wait and see.

3 Extra Sharings (Comments):

fatima said...

yup. set your priority right.
ma'an najah fil imtihan...!

Mad said...

no slow down.. STOP 4 awhile..
haha.. k. gud luck! exam kasi kaw2.. wt lek lok..we all kt cni insyaAllah xlupa doakn Lah.. maan najah!

Neo Rantissi said...

Thank you very much to both Fatimah and my beloved bro, mad.