CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday, October 15, 2010

Quote #5 - Calon

"....wanita2 yang baik untuk lelaki2 yang baik, dan lelaki2 yang baik untuk wanita2 yang baik...."

(An-Nuur: 26)

Termenung sebentar, sejauh mana aku telah beriman dengan ayat ini? Sudahkah pengaplikasiannya berlaku dalam kehidupan seharianku?

Lelaki mana yang tidak inginkin isteri yang solehah dan bertaqwa yang akan menjadi tunjang ke arah pembinaan sebuah keluarga yg soleh dan beriman, yang akan melahirkan zuriat2 soleh/ah yang doa mereka utk ibu bapa mereka bakal diterima tatkala diri ini dipanggil oleh Allah S.W.T. nnt?

Dan tidak ada lelaki muslim yang waras akalnya, mengimpikan seorang isteri yang ingkar dan fasiq kepada Allah, yang akhirnya akan mengheret suaminya ke dalam jurang api neraka.

But then, it all starts with myself, with yourself. Pencarian isteri solehah itu bermula dengan menjadikan diri sebagai seorang calon suami yg soleh dan bertaqwa, and vice versa.

Lets ask ourselves, "Adakah aku seorang calon suami/isteri yang soleh/ah dan bertaqwa?"

10 Extra Sharings (Comments):

Muhammad bin Dolah said...

zainal...mak ko dah suruh carik calon ke? hehe

Neo Rantissi said...

mad, jangan sebut2, kang tak sempat aku nak cari dia dah carikan dulu, haha!

osmet said...

bissur'ah insyaAllah..hehe..

Neo Rantissi said...

ameen ya Rabb! moga osmet2 aku yg dh bercalon dimudahkan dan disegerakan jalan mereka~ =D

Anonymous said...

mabruk2

Neo Rantissi said...

anon, x faham, apa kaitan ucapan anda dgn post ni?

Muaz Nabil said...

anon tu suruh cepat2 tuh...haha
mak aku selalu je baca ayat ni bila aku kecewa. :P
pastu dia suruh jadi baik dulu. :D

Neo Rantissi said...

muaz, bagus la mak hang, mcm ibu aku jugak, hehe.

Anonymous said...

salam
baru ziarah blog nta.. NICE! rupanya anak murid mlh dah lebih pandai berbahasa.. Dgr mcm dah bercalon aje baru2 ni. ada org masin mulut agaknya. bila walimahnya. from mlh norlida- ingat lagi?

Neo Rantissi said...

muallimah - biasa2 jer,muallimah gak guru bahasa saya gak, hehe. aa, baru bertunang bulan 12 hari tu. insyaAllah planning so far walimah 5/3, tapi memandangkan keadaan di mesir yg unstable skrg dan kemungkinan univ akan cuti panjang, so kna revise blk tarikh walimah. oh, dan ana masih igt lagi kat muallimah =)