CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, May 21, 2009

Suatu Kesakitan Bersulam Pengajaran

Infected Sebaceous Cyst! Yaa, itulah tema update kali ni. hehe, saper xtau leh search kat Google mahupun Wikipedia, aku malas nk expalain cni, hehe. Jadi apa apa dgn ISC ni???

Ok, straight to the point, I was diagnosed with it 2 days ago! Mula2 ingat jerawat biasa, tp bila aku bgn tido 2 days ago, pipi aku dh bengkak mcm kna mumps, tambah plak kesakitan yang agak buleh blah, aku decided xnak pegi lecture dan wat check up kat Hospital Salamah. Sampai jer, kebetulan ada head nurse kat kaunter reception, terus dia ckp aku kna jumpa General Surgeon. Terkejut gak aku masa tu, aku bajet doc biasa ker, pakar kulit ker, skali General Surgeon daa.

So I met with Dr. Hala Fawzy and after a brief axamination, she told me that I would need an abcess drainage procedure right away since my condition was quite bad. I guess it's like a mini minor surgery, only with local anaesthetic. But still, the procedure was very painful. Jenuh aku getap gigi nak tahan dari menjerit! Kna kontrol la gak since Doktor pun prmpn, nurse pun prmpn, haha. Juat after she cut through my cheek, she said "Ohh, this is very bad." Of course i couldn't see my own cheek, but i could see her fingers full with blood and pus, urghh.

Alhamdulillah Allah gerakkan hati aku utk pergi hospital pagi tu, doktor tu ckp kalau aku lambat atau buat bodo, jangkitan tu leh merebak ke parotid gland, and may even reach the brain through the facial veins, thanks God!!! Alhamdulillah the procedure went well, gonna need to take antibiotics, analgesic and anti-inflammatory for 1 week. Also follow up and wound redressing everyday till Sunday or Monday, depends on the healing process. Just went to my first redressing today, it's more painful than what I expected! Dah la Dr. Hala ada surgery, so nurse yang buatkan, so in the end x dapat free, kena la 15 pounds, kna kalau 4 kali buat, kopak gak poket aku. Hopefully for the next redressings Dr. Hala free, xla kna bayar sbb kalau doc yg buat, free jer. I already spent 160 pounds for the abcess drainage and all the drugs! Xper, nak sihat punya pasal duit belakang kira.

So, apa yang dikongsikan kat sini sebenarnya? Baiklah, pertamanya, aku yakin, kesakitan2 ni merupakan ujian daripada Allah S.W.T. untuk ingatkan aku agar banyakkan muhasabah. Aku juga yakin sakit ni nak menunjukkan Allah sayangkan aku, mungkin aku yang kurang bagi attention dalam menjaga hubungan denganNya. Aku juga yakin sakit ni sbg kafarah utk dosa2 aku, Ya Allah, ampunkanlah dosa-dosaku. Sakit ni jugak nak suruh aku jangan malas2 pergi lecture, masa sihat kadang2 terasa malas nak ke kelas, bila dah sakit, terpaksa ponteng kelas, ohh, terasa rugi di situ, banyaknya nk kna cover balik, midterm dh dekat, huhu.

One more thing that I learnt is, walaupun sangat sakit procedure2 yg aku lalui utk rawatan ISC ni, aku teringat kata2 Kudin yg lebih kurang, "Sakit2 mu, sakit lg orang yg kna tembak." I know he mean mcm org2 kat Palestin tu, sakit kna tembak, putus tangan kaki, ahh, terlalu kecil kesakitan yang aku lalui. Kurang2 aku buat abcess drainage dgn local anaesthetic, mereka di Palestin buat bullet removal and amputation with no anaesthetic at all! Juga yang aku belajar, walaupun mahal kna bayar, aku still ada duit, leh claim dgn AIG plak tu, mcm mana la nasib orang2 miskin yang xder duit. Syukur sangat Alhamdulillah, moga2 Allah tempatkan aku di kalangan hamba-hambaNya yang bersyukur. Juga aku sedar, bahawa tanggungjawab aku as muslim utk banyakkan sedekah terhadap orang2 miskin yang ramai di Mesir ni. So member2 yang kat Mesir, jom ringan2 kan tangan bersedekah kat pakcik, makcik dan adik2 yang byk mintak sedekah kat mesir ni, apa la sgt 10-20 gnih sebulan banding dgn elaun kita tu.

Last but not least, thank you to everyone yg wish 'Syafakallah' and 'Get well soon' kat aku, yang suh aku take care dan yg doakan aku cepat sembuh. Juga yang ziarah aku, esp Raden and Kudin yg siap bw buah pisang, haha. Besar benar pisang tuh, aku kna makan slow2, lambat nk abes sbb mulut xleh bukak besar, hehe. Juga thanks untuk ustaz2 yang ajar aku fiqh ibadat pesakit utk keadaan aku dgn muka bertampal ni, hehe, banyak lg nk kna blaja pasal fiqh ibadah pesakit ni sbb tu pun tanggungjwab terhadap patients bila jadi doktor nnt insyaAllah. Jazakumullahu khairan katheera.

Well, that's all for now, hopefully ada manfaat yang boleh dikongsi dgn anda yg membaca.

Wallahu'alam.

Thank you for reading, have a nice day.

12 Extra Sharings (Comments):

mika said...

salam jenal..biasa la tu Tuhan nk uji..bersyukur la..firaun pun Tuhan tk pernh uji kasi sakit..tanda Tuhan syg ko la tu..penyakit gastritis aku ni pun alhmdulillh semakin ok.ia lebeh mendekatkn diri kpd Tuhan..jgn time sakit je bru igt TUhan.ok.daa

Muhammad Anas bin Kamarudin said...

syafakallah

attfiena said...

pdn la syp jer sakit rupanyer:)
nsb baik cpt sedar.........

report dr(kalau xder nie, memo dari dr pun xper), resit & senarai prescription jgn buang tau..... simpan elok2..... claim form dr aig dh ader ker????

din said...

cepat2 la sembuh..kesian aku tgk..haha

wallayahemmak said...

moge cepAt sembuh bro!!... =D

Neo Rantissi said...

To mika - syukran atas ingatan, moga gastritismu cepat sembuh lalu!

To anas and din - jzkk

To kak fiena - hehe, sakit2 pun menulis lg, keh3, aa, insyaAllah sy simpan semua tu, claim form yg akak bg dulu masih ader :) anyway semoga baby akak dan akak sentiasa sihat.

Anonymous said...

sabar ialah amalan hati dan lidah..jaga2..supaya hati tidak merunugt dan lidah supaya tidak mengeluh..

sabar ye jenal ^_^

Neo Rantissi said...

Thankx to syak and anony (sapa la tu agaknya)

Rahman D said...

bro...sakit2 pun tampalan plaser di pipimu tu tak menghalang utk terus mengambil gambar guna nikon D40...hahhahahaha

ummuhanah said...

alaaa....bisul rupanya...

tak per ...pasni cover balik kehenseman.banyak krim yang boleh hilangkan parut.....

semoga cepat sembuh.....

meena aka bedah said...

slam.. baru baca ablog anta. dah sembuh ke ni? harap dah sihat eak. jaga diri dr..

=)

Neo Rantissi said...

to Rahman D - byk lagi nk kna blajar dgn ko.

to ummuhanah - alhamdulillah xder parut, syukran atas doa.

to meena - alhamdulillah dh sembuh, u take care too =)